Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
A nők helyzete a fejlődő országokban

Üdvözöllek az oldalamon! Ezt a blogot azért indítottam, hogy lejegyezhessem és megoszthassam az új munkám során szerzett tapasztalatokat. Néhány hónapja önkéntesként dolgozom egy harmadik világbeli országban, mert úgy gondoltam, a tapasztalataimmal segíthetek az ittenieknek, ismeretiem hasznosak lehetnek a helyi nők számára. Hamar rájöttem, hogy az első dolog, amit meg kell tanulnom, hogy ez nem Európa, itt egészen másként mennek a dolgok. Egy európainak nehezére eshet alkalmazkodni az itteni viszonokhoz. A helyi asszonyok és nők java része nem él az otthonon kívül, vagy legfeljebb együtt eljárnak dolgozni.

Az egyik feladatom az volt, hogy megértessem velük, a világ és a kultúra is változik, és vele együtt változnia kell az emberek életmódjának is, hogy alkalmazkodni tudjunk és hasznos tagjai lehessünk a társadalomnak. Ez a jelenlegi kutatás megdöbbentő felfedezéseket hozott számomra, olyanokat, melyekre egyáltalán nem is számítottam. Ezen a vidéken a nők hiába közdenek az alapvető emberi jogokért, amelyek kezdetetktől fogva megítélnék őket. Hallottam róla, hogy ezen a tájon ez általános, ennyire drasztikusnak mégsem mertem képzelni. Korbban a nők anyagi és munkahelyi elismeréséért küzdöttem, de itt egészen más volt a helyzet. Itt először a nemek közötti társadalmi egyenlőségre kellett felhívni a figyelmet.

A nemek közti társadalmi egyenlőség azt jelenti, hogy egy társadalomban a nőket és a férfiakat ugyanolyan jogok illetik meg:

- az oktatásban

- jogok és kötelezettségek minden területén

- a hatalomban és a befolyásban

- az egészségügyi ellátásban

- a pénzügyi függetlenségben

- a munka és vállakozás terén

- a személyes fejlődésben

- a saját életük feletti irányításban

Egyenként lehetetlen orvosolni ezen sérelmeket, folyamatosan, összehangoltan és tudatosan minden területen javítani kell. Gondoljunk csak bele, mennyire erős is lehet a személyes fejlődés iránti vágy. Ez nem csak egy területet érint, kihat a gazdasági, társadalmi élet egyéb területeire, ahol további sikerekettehet lehetővé.

A nők helyzete a fejlődő országokban A nők helyzete a fejlődő országokban
A nők helyzete a fejlődő országokban

Published by

comments

I
Very nice and informative post. By reading this topic I learned many things. By posting this you have revealed many things. Thanks. Its a very good post.
Reply

Categories

Hosted by Overblog